Siirry sisältöön
Puhujat

Puhujat

Vuonna 2024 Digihumauksen teemana on ”Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu”.

Puhujina lavalle nousevat:

Anna-Kaisa Ikonen, kunta- ja alueministeri
Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselle kuuluvat valtiovarainministeriön vastuualueista hallintopolitiikka, kunta-asiat, hyvinvointialueet, julkisen hallinnon ICT ja valtio työnantajana. Ikosella on pitkä kunta- ja aluepolitiikan kokemus. Hän on kahteen otteeseen johtanut yhtä Suomen suurimmista kaupungeista, Tamperetta, pormestarina. Aiemmin hän on toiminut kaupungissa myös sotesta vastaavana apulaispormestarina ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.
Martti Hetemäen kuva
Martti Hetemäki, työelämäprofessori, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto
Valtiotieteen tohtori Martti Hetemäki on ollut vuodesta 2020 työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Hetemäki on tehnyt merkittävän uran valtiovarainministeriön palveluksessa toimien sen kansliapäällikkönä, alivaltiosihteerinä ja muun muassa kansantalousosaston päällikkönä. Hetemäki on toiminut lukuisten kansallisten ja kansainvälisten työryhmien ja komiteoiden puheenjohtajana ja jäsenenä. Hetemäki on Digi- ja väestötietoviraston neuvottelukunnan jäsen.
Nasima Razmyarin kuva
Nasima Razmyar, kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu
Nasima Razmyar on helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu sekä SDP:n 1. varapuheenjohtaja. Ennen paluutaan eduskuntaan Razmyar toimi Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta vastaavana apulaispormestarina.

Razmyarin tavoitteena on edistää kahta suurta teemaa kansanedustajana: suomalainen osaaminen ja koulutus on nostettava jälleen maailman huipputasolle sekä varmistettava, että päätöksenteossa huomioidaan pääkaupungin menestyksen edellytykset.
Teemu Roosin kuva Teemu Roos, professori, Suomen tekoälykeskus FCAI  
Teemu Roos toimii tietojenkäsittelytieteen professorina Helsingin yliopistossa, ja hänet tunnetaan intohimoisena tekoälytutkijana. Roos on ollut merkittävässä roolissa tekoälyn kehittämisessä ja sen vaikutusten tutkimisessa. 

Teemu Roos johtaa tekoälyn opetusta Suomen tekoälykeskuksessa FCAIssa. Huomionarvoista on hänen roolinsa Elements of AI -verkkokurssin vastuuopettajana. Tämä kurssi on keskeinen osa Suomen ainutlaatuista tekoälystrategiaa, jossa tavoitteena on tehdä tekoälystä saavutettavaa kaikille. Kurssilla on jo yli 720 000 opiskelijaa maailmanlaajuisesti.
 
Kiti Müllerin kuva
Kiti Müller, neurologian dosentti, aivotutkija  
Kiti Müller työskenteli Työterveyslaitoksen Aivot ja työ -tutkimuskeskuksessa lähes 25 vuotta. Vuonna 2014 hän siirtyi työuraltaan yritysmaailmaan, missä hän työskenteli Nokiassa lähes kuuden vuoden ajan.

Kiti on kirjoittanut yli 100 artikkelia ja kirjoittanut palkitun kirjan nimeltään "Aivokutinaa". Työturvallisuuden palkinto aivoterveyden edistämisestä työelämässä myönnettiin hänelle Sosiaali- ja terveysministeriön toimesta. Lisäksi hän on ollut kirjoittamassa kirjaa "
Treeniä varttuneelle keholle ja mielelle".
 
 Kesällä 2020 Müller palasi akateemiseen maailmaan toimien dosenttina Helsingin yliopistossa ja Aalto yliopistossa.
 

Panelistit

Tove Mylläri, AI Innovation Lead, Yle Innovations
Tove Mylläri on teknologia-alan ja innovaatioiden käytännön tekijä, joka työskentelee Yle Innovaatioissa AI Innovation Leadina. Vuonna 2022 hänet palkittiin WomanITy-palkinnolla työstään vähemmistöjen hyväksi, ja vuoden 2023 Nordic Women in Tech -palkintogaalassa hänet valittiin vuoden innovaattoriksi. 
Tove tunnetaan teknologia-alan moninaisuuden ja ihmisläheisen palvelukehityksen edistäjänä. Hän on tarjonnut jo vuosikymmenen ajan mentorointia vähemmistöille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään teknologian parissa.
Annakerttu Aranko, toimitusjohtaja, Strategiatoimisto Noren
Annakerttu Aranko on strategiatoimisto Norenin toimitusjohtaja. Ennen Norenin perustamista hän on ollut perustamassa Skog Helsinkiä, strategisen asiakasymmärryksen konsulttitoimistoa, ja työskennellyt asiakaslähtöisen palvelukehityksen konsulttina. Annakerttu on kauppatieteiden maisteri kansainvälisestä muotoilujohtamisesta. Noren on edelläkävijä monitieteisessä strategiakonsultoinnissa, ja julkaissut mm. syksyllä 2023 tutimusraportin, joka valottaa Z-sukupolven maailmankuvaa, kokemuksia nykyisestä yhteiskunnasta, arvoja ja näiden vaikutuksia siihen, mitä nuoret brändeiltä odottavat.
Mika Pantzar, taloustieteilijä, kauppatieteiden tohtori, Kuluttajatutkimuskeskus
Professori Mika Pantzar toimii Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtajana ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun dosenttina. Hän on erikoistunut teknologiatutkimukseen ja käyttäjäläheisten innovaatioiden tutkimukseen. Pantzar on tutkinut teknologian kesyttämistä ja kesyttäjiä lukuisissa julkaisuissaan. Suomi on uudenaikaistunut kansainvälisiä tuontimalleja jäljitellen. Tietoyhteiskuntakeskustelua leimasi 1990-luvulla teknologinen determinismi ja "välttämättömyyksiin" sopeutuminen. 2000-luvulla linja, jossa kuluttajat ja kansalaiset ovat lähinnä vastaanottajan sopeutujan roolissa, on saanut jatkoa. Tämä koskee erityisesti lapsia, vanhuksia ja vammaisia. 

Juontajat

Maija Lehmusvirta. toimittaja, uutisankkuri, MTV Uutiset
MTV Uutisten kokenut toimittaja ja uutisankkuri Maija Lehmusvirta hurmaa valovoimaisella ja karismaattisella esiintymisellään. Ennen MTV Uutisia hän on työskennellyt muun muassa Radio Ykkösen ja Helsingin Sanomien toimittajana sekä taloustoimittajana. Maija on valmistunut Helsingin kauppakorkeakoulusta. 
 
 
 
 
 
Joonas Aitonurmi, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto
Joonas Aitonurmi on Digihumaus-seminaarin juontaja. Hän toimii erityisasiantuntijana Digi- ja väestietovirastossa, vastuunaan viraston ennakointi ja tutkimusyhteistyö. 
 
 
 
 
 
 
 

Verkostoitumistilaisuudessa meitä viihdyttää stand up -showllaan
brittiläisen Alan Turing Instituten teköälytutkija Mhairi Aitken (englanniksi)

Mhairi Aitken, The Alan Turing Institute (the UK’s national institute for AI and data science)
Dr Mhairi Aitken is an Ethics Fellow in the Public Policy Programme at The Alan Turing Institute (the UK’s national institute for AI and data science), a Visiting Senior Lecturer at the Digital Environment Research Institute, Queen Mary University of London and an Honorary Senior Fellow at the University of Wollongong, Australia. She was included in the 2023 international list of “100 Brilliant Women in AI Ethics”. Mhairi’s research examines social and ethical dimensions of data science and AI. At the Alan Turing Institute Mhairi leads research on AI and children’s rights, as well as working across a range of topics including data justice, ethics of Generative AI and emerging AI policy and regulation. Mhairi has a particular interest in the role of public engagement in informing ethical data practices and is passionate about finding creative ways of engaging members of the public in discussions around the roles of data and AI in society. She is a regular performer in the Cabaret of Dangerous Ideas at the Edinburgh Festival Fringe and has performed shows based on her research at the Edinburgh International Science Festival and Glasgow International Comedy Festival as well as in stand-up comedy clubs.