Siirry sisältöön
Ohjelma ja alustajat

Ohjelma ja alustajat


17.9.2024 Innovaatiot ja talous

Aika

Tiistaina 17.9.2024 klo 17–19.15

Kuvaus

Mikä on taloustieteilijöiden näkemys innovaatioista ja siitä, mikä olisi hyvää innovaatiopolitiikkaa? Ovatko innovaatiot reitti talouskasvuun entä mikä on niiden suhde hyvinvointiin, teknologian kehitykseen ja kestävään kehitykseen? Mikä on julkisen vallan rooli innovaatiopolitiikan kehittämisessä? Miten johtamiskäytänteet vaikuttavat organisaatioiden tuottavuuteen ja kykyyn innovoida? 

Valmennuskerran jälkeen

  • osaat hahmottaa julkisen vallan roolin innovaatiopolitiikan kehittämisessä
  • sinulla on käsitys talouskasvun, hyvinvoinnin, kestävän kehityksen ja teknologian kehityksen yhteydestä
  • olet tutustunut innovaatiota tukevien johtamiskäytänteiden tutkimukseen.

Alustaja

Mika Maliranta on suomalainen taloustieteilijä, joka tunnetaan erityisesti työmarkkinoihin, tuottavuuteen ja innovaatioihin liittyvistä tutkimuksistaan. Hän johtaa tutkimuslaitos Laborea ja toimii myös osa-aikaisena taloustieteen professorina Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimustyönsä ja julkaisunsa käsittelevät usein innovaatioiden vaikutuksia talouteen ja työmarkkinoihin.

Mika Maliranta


10.10.2024 Työpaikkainnovaatiot ja kestävä työelämä

Aika

Torstaina 10.10.2024 klo 17–19:15

Kuvaus

Työpaikkainnovaatioilla on merkittävä rooli työorganisaatioiden kehittymiselle ja uudistumiselle. Onnistuneet innovaatiot edellyttävät paitsi teknologisia uudistuksia myös sosioteknisiä muutoksia, jotka koskevat työnteon tapoja ja huomioivat työntekijöiden osallisuuden ja hyvinvoinnin. Mikä on tällaisten innovaatioiden vaikutus organisaatioiden suorituskykyyn, kestävyyssiirtymään ja työntekijöiden hyvinvointiin ja miten niitä voidaan organisaatiotasolla edistää?

Valmennuskerran jälkeen

  • sinulla on käsitys siitä, miten kokonaisvaltaisesti digivihreä siirtymä vaikuttaa työelämään nyt ja tulevaisuudessa
  • osaat hahmottaa, mitä innovatiivisen otteen edistäminen edellyttää johdolta ja organisaatiokulttuurilta
  • olet esimerkkien avulla tutustunut erilaisiin työpaikkainnovaatioihin ja niitä koskevaan uusimpaan tutkimustietoon.

Alustaja

Tuomo Alasoini toimii tutkimusprofessorina Työterveyslaitoksella Hyppäys digiin -yksikössä. Alasoini on tekniikan ja valtiotieteiden tohtori sekä Helsingin yliopiston sosiologian dosentti. Ennen siirtymistään Työterveyslaitokselle vuonna 2018 hän työskenteli sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa Työelämän suhteiden neuvottelukunnassa, työministeriössä ja Tekesissä erilaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä. Hänen viimeaikaisia tutkimuksen kohteitaan ovat olleet hybridityö, ammattirakenteen muutos digitalisaation myötä, työelämän digikuilut ja vihreä siirtymä työelämässä.

Tuomo Alasoini


14.11.2024 Innovaatiot, tiimit ja sinä

Aika

Torstaina 14.11.2024 klo 17–19.15

Kuvaus

Innovaatioiden kasvualusta on innovatiivisuudessa. Erilaiset työyhteisön jakamat kokemukset ja käsitykset edistävät innovatiivisuutta, joten innovatiivisuuden edistämiseksi onkin hyvä tuntea niiden toimintamekanismit. Mistä innovatiiviset tiimit syntyvät ja mikä on yksilön osuus niissä? Miten jokainen meistä voi omalta osaltaan luoda kasvualustan innovaatioille ja rakentaa kestävämpää työelämää? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Kestävän työelämän forumin kolmannessa tapaamisessa 14.11.2024. Aiheeseen meidät johdattelee TT, tutkimusjohtaja Jenni Spännäri. 

Valmennuskerran pienryhmissä keskustellaan siitä, miten tiimin dynamiikka vaikuttaa innovatiivisuuteen ja millaiset olosuhteet luovat parhaan maaperän innovatiivisuuden kehittymiselle.  

Valmennuskerran jälkeen

  • osaat määritellä ja tunnistaa innovatiivisuuteen vaikuttavia ilmiöitä, joita inhimilliseen kanssakäymiseen liittyy
  • sinulla on valmius hyödyntää näitä ilmiöitä kestävän ja innovatiivisen työyhteisön rakentamiseen.

Alustaja

Jenni Spännäri (TT, dos.) toimii tutkimusjohtajana CoHumans Oy:ssa ja vanhempana tutkijana Itä-Suomen ja Helsingin yliopistoissa. Hänen erityisalojaan ovat viisaus, myötätunto ja inhimillisyys, erityisesti johtamisessa ja työelämässä. Spännäri tunnetaan myös useiden tietokirjojen kirjoittajana, esimerkiksi Viisaus – käyttäjän opas (Tuuma 2019).

Jenni Spännäri