Siirry sisältöön
Mielenterveysongelmien varhainen tunnistaminen ja tukeminen työpaikoilla

Mielenterveysongelmien varhainen tunnistaminen ja tukeminen työpaikoilla 

6.3.2025 13:00 - 15:00 Zoom webinars

Kuvaus 

Mielenterveysongelmat ovat nousseet yhdeksi merkittävimmistä työkykyyn vaikuttavista tekijöistä suomalaisessa työelämässä. Miten mielenterveysongelmat vaikuttavat työkykyyn, ja miten niiden varhainen tunnistaminen sekä matalan kynnyksen hoitomallit voivat tukea työssä jatkamista ja toipumista? Entä miten työpaikoilla esihenkilöt ja työyhteisöt voivat tukea mielenterveyttä, ennaltaehkäistä mielenterveyden haasteita ja tukea työkyvyn säilymistä muuttuvassa työelämässä? 

Muun muassa näistä aiheista keskustellaan 6.3.2025 klo 13–15 YKAn seminaarissa Mielenterveysongelmien varhainen tunnistaminen ja tukeminen työpaikoilla. Alustajina johtajaylilääkäri Tuula Metsä (Keva), työkykyjohtaja Pauli Forma (Varma) sekä kokemusasiantuntija Minna Salonen. Keskustelua vetää YKAn strategiajohtaja Maria Teikari

Kohderyhmä

Seminaari on suunnattu ykalaisille esihenkilöille, HR-ammattilaisille ja kaikille, jotka haluavat ymmärtää paremmin mielenterveysongelmien kokonaisvaltaista vaikutusta työelämään. Tilaisuus on osa vuoden 2025 Työelämä ja mielen hyvinvointi –teemakokonaisuutta. Lue lisää.

Aika 

Torstaina 6.3.2025 klo 13–15 


Ohjelma 

13:00 Seminaarin alkusanat
YKAn strategiajohtaja Maria Teikari. 

13:10 Mielenterveysongelmien tunnistaminen ja varhaisen puuttumisen merkitys
Johtajaylilääkäri Tuula Metsä, Keva 
Miten mielenterveysongelmat vaikuttavat työkykyyn, ja miten niiden varhainen tunnistaminen sekä matalan kynnyksen hoitomallit voivat tukea työssä jatkamista ja toipumista? 

13:40 Tauko  

13.50 Esihenkilön ja työyhteisön rooli mielenterveyden tukemisessa
Työkykyjohtamisen asiantuntija Pauli Forma, Varma 
Moderni työelämä asettaa paineita juuri niille alueille, joita mielenterveyden haasteet eniten heikentävät. Mielenterveyden tukeminen työpaikoilla vaatiikin kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa korostuvat sekä johtamisen käytäntöjen uudistaminen että työyhteisön ja -kulttuurin kehittäminen. Mikä on esihenkilöiden ja johdon rooli tässä muutoksessa? Kuinka työyhteisön sisäinen kulttuuri vaikuttaa mielenterveyteen? 

14:20 Kokemuspuheenvuoro
Sosiaalipsykologi Minna Salonen

14:40 Kysymyksiä alustajille ja keskustelua aiheesta.
Keskustelua vetää Maria Teikari 

15:00 Tilaisuus päättyy 


Puhujat

Tuula Metsä on psykiatrian erikoislääkäri ja Kevan johtajaylilääkäri, ja hänellä on monipuolinen kokemus mielenterveystyön ja terveydenhuollon kentältä sekä vakuutuslääketieteen ja psykoterapian erityispätevyydet. Hän on erikoistunut mielenterveyspalvelujen kehittämiseen, erityisesti varhaisen hoidon näkökulmasta.
Tuula Metsä
 
Pauli Forma on työkykypalveluista vastaava johtaja ja johtoryhmän jäsen Keskinäinen työeläkeyhtiö Varmassa. Hän on koulutukseltaan VTT ja suorittanut myös EMBA-tutkinnon ja on dosentti Turun yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Pauli on kirjoittanut kirjan ”Johtajan työkykykirja” (Alma Talent 2023). Kiinnostuksen kohteita ovat mm. työelämän ja yritysten toimintaympäristön muutos ja näiden vaikutukset työntekijöiden työkykyyn.

Pauli Forma

Minna Salonen, VTM sosiaalipsykologi-sosiaalityöntekijä, koulutettu kokemusasiantuntija. Minna Salonen on työskennellyt aiemmin julkisella sektorilla sote-alalla sekä järjestötöissä. Kokemusasiantuntijana Minnaa inspiroivat erityisesti mielenterveyden edistäminen työelämässä ja mielenterveys yhteiskunnallisena kysymyksenä.

Minna Salonen
 
Maria Teikari on YKAn strategiajohtaja ja johtamisen ammattilainen. Teikari on opiskellut johtamista, puhuu ja kouluttaa johtamisesta ja on kirjoittanut johtamisesta yhteisteokseen Työelämän kapinalliset (2019).
Maria Teikari
 

Paikka 

Zoom webinars 

Ilmoittautuminen

6.3.2025 klo 13 mennessä sivun yläreunasta tai tästä linkistä. Tarvitset jäsennumerosi ilmoittautuessasi. Löydät jäsennumerosi jäsenkirjeestä ja OmaYka-verkkoasioinnista. Etkö ole vielä YKAn jäsen, mutta haluaisit ilmoittautua? Tämä ja monet muut YKAn palvelut ovat käytettävissäsi YKAn jäsenenä. Liity jäseneksi!

Lisätiedot

koulutukset@yka.fi