Siirry sisältöön
Keskusteluteemat

 

Äänestä seuraavista keskusteluteemoista kolme eniten itseäsi kiinnostavaa.

 

Nämä teemat ovat olleet esillä keväällä 2024 Piikkiössä ja Iisalmessa järjestettyjen vihannestyöpajojen keskusteluissa. Näistä vaihtoehdoista eniten ääniä saaneita teemoja käsitellään tulevaisuustyöpajan ryhmäkeskusteluosiossa.

 

  1. Kotimaisten vihannesten saatavuus ja kulutus

Kotimaisia vihanneksia ja kasvisvalmisteita olisi laajemmin saatavilla ympäri vuoden, ja niiden käyttö lisääntyisi julkisessa ruokailussa, kouluissa ja ravintoloissa.

 

  1. Uusien viljelijöiden saaminen alalle ja verkostoituminen

Alalle tarvitaan uusia viljelijöitä, joiden tuloa helpotettaisiin koulutuksella, tuottajaorganisaatioilla ja vahvemmalla yhteistyöllä.

 

  1. Jatkojalostus, brändäys ja vienti

Vihannestuotannon jalostusta kehitettäisiin, jotta kotimaisille tuotteille saataisiin enemmän lisäarvoa, vientimahdollisuudet paranisivat ja suomalaiset vihannekset erottautuisivat brändituotteina.

 

  1. Tuotantoteknologia ja kestävä kehitys

Teknologisia ratkaisuja, kuten kastelujärjestelmiä ja vertikaaliviljelyä, hyödynnettäisiin tuotannon tehostamiseksi ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

 

  1. Maatalouden arvostus ja nuorten kiinnostus

Maatalouden arvostusta nostettaisiin, ja ala pyrittäisiin tekemään houkuttelevammaksi nuorille, jotta vihannestuotannon jatkuvuus olisi turvattu.

 

  1. Työvoima ja kannattavuus

Tuotannon tulee olla taloudellisesti kestävää, ja työntekijöille on tarjottava kilpailukykyinen palkka ja hyvät työolot. Teknologian avulla voitaisiin vähentää työvoiman tarvetta ja parantaa viljelijöiden jaksamista.

 

  1. Kuluttajalähtöisyys ja trendit

Kuluttajatutkimuksella ja trendien ennakoinnilla kehitetään vihannestuotteita, jotka vastaavat kysyntään. Kotimaisuuden arvostusta kasvatetaan, ja markkinoille tuodaan trendikkäitä vihanneksia.

 

  1. Alueellinen yhteistyö ja klusterit

Vihannestuotantoa kehitetään vahvoilla alueellisilla klustereilla, joissa viljelijät, jalostajat ja muut toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.