Siirry sisältöön
Ohjelma

Ohjelma

Digiturvaviikko tarjoaa tuoretta ja näkemyksellistä keskustelua Suomen johtavien asiantuntijoiden kanssa koko viikon 30.9.–4.10.2024. Päivittäisissä webinaareissa saat käytännön vinkkejä kyber- ja digiturva-asioiden ymmärtämiseen, hallintaan ja edistämiseen. Ohjelmaa on luvassa organisaatioiden johtajille, asiantuntijoille kuin kansalaisillekin. Viikolla annamme käytännön vinkkejä digitaalisten palveluiden ja –laitteiden käyttöön sekä konkreettisia keinoja edistää omaa digihyvinvointia.

Koko viikon ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. Pääset seuraamaan Digiturvaviikon ohjelmaa netissä. Striimilinkki julkaistaan lähempänä viikkoa. Webinaareihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Suorat lähetykset ovat suomenkielisiä. Jyväskylän (ti 1.10.) ja Tampereen (ke 2.10.) tilaisuuksiin on mahdollista tulla myös paikanpäälle (lisätietoa alempana). Tervetuloa mukaan!

Digiturvaviikon lähetysten tallenteet

 

Maanantai 30.9. Kyber- ja digiturvallinen Suomi

Aloituspäivän aikana syvennymme kyber- ja digiturvallisuuden näkökulmasta näihin ajankohtaisiin teemoihin: Mikä suomalaisia huolettaa eniten digimaailmassa? Miten toimia, jos on joutunut verkkorikoksen uhriksi? Entä miltä Suomen digi- ja kyberturvallisuuden tila näyttää vuonna 2024?

Päivän moderoivat johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku ja erityisasiantuntija Tapani Rinne Digi- ja väestötietovirastosta.

9.00-9.20 Digiturvaviikon avaus

Digiturvaviikon avaavat VAHTI-johtoryhmän puheenjohtaja, johtaja Mikko Pitkänen Digi- ja väestötietovirastosta.

Käytännön vinkit digiturvaviikon hyödyntämiseen

Aiheeseen johdattaa johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku ja erityisasiantuntija Tapani Rinne Digi- ja väestötietovirastosta.

9.20-10.15 Digiturvabarometrin tulokset 2024: Miltä suomalaisten luottamus digimaailmaan näyttää?

Aiheeseen johdattaa johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.

Hänen lisäkseen aiheesta keskustelevat projektipäällikkö Marianne Lindroth Aalto-yliopiston Cyber Citizen-hankkeelta sekä johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta, opiskelija Elina Peltonen Turun yliopistosta ja vertaisopastaja Jukka Hanhinen Enter ry:stä. 

10.15-11.10 Miten verkkorikoksen uhriksi joutuneen pitää toimia? 

Aiheeseen johdattaa johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.

Hänen lisäkseen aiheesta keskustelevat petostorjunnan asiantuntija Sara Helin Nordeasta, kehitysjohtaja Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystystyksestä, tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta sekä rikoskomisario Markku Laakso Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

11.10-11.15 Digiturvafiilismittari

– –

14.00-15.05 Suomen verkkorikollisuuden tila 2024

Aiheeseen johdattaa johtava asiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.

Hänen lisäkseen aiheesta keskustelevat business developer in anti-financial crime area Antti Alestalo OP-ryhmästä, tietoturvajohtaja Henry Kylänlahti TeliaCygatelta, tietoturva-asiantuntija Samuli Könönen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta sekä rikoskomisario Markku Laakso Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

15.05-16.10 Digiturvaviikon klassikko - Suomen kyberturvallisuuden tila 2024

Aiheesta keskustelevat yksikönjohtaja Jarna Hartikainen Huoltovarmuuskeskuksesta, tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen WithSecurelta, kansanedustaja Jarno Limnéll eduskunnasta, valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen liikenne- ja viestintäministeriöstä sekä pääjohtaja Jarkko Saarimäki Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

16.10-16.15 Digiturvafiilismittari ja Digiturvaviikon tiistai-päivän ohjelma

Tiistai 1.10. Varautuminen on Suomen voimavara

Tiistain aikana syvennymme varautumisen näkökulmasta näihin ajankohtaisiin teemoihin: Missä piilee hyvän varautumisen salaisuus? Miten Suomessa harjoitellaan kyber- ja digiturvauhkia varten? Entä mitä on informaatioturvallisuus? 

Aamupäivä toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja iltapäivä Jyväskylän yliopiston kanssa. Voit osallistua tilaisuuksiin joko paikan päälle tai seurata verkkolähetystä. Erillistä ilmoittautumista ei tarvitse tehdä, vaan tarkemmat tiedot löytyvät alta.

Päivän moderoivat erityisasiantuntijat Hanna Heikkinen ja Juha Kirves Digi- ja väestötietovirastosta.

Tule Jyväskylään paikan päälle tiistaina 1.10. klo 9.00-11.15 Jyväskylän ammattikorkeakouluun tai yliopistolle klo 14.00-16.15

Jamk, Dynamo auditorio, Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä
Jyväskylän yliopisto, Auditorio 3 (Agora), Mattilanniemi 2, 40100 Jyväskylä

Aamupäivä 9-11.15

Paikka: Jamk, Dynamo auditorio, Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä

Seuraa verkkolähetystä täältä

9.00–9.10 Digiturvaviikon tiistaipäivän avaus
Päivän avaa erityisasiantuntija Hanna Heikkinen Digi- ja väestötietovirastosta ja johtaja Tero Kokkonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta
9.10-10.10 Missä piilee hyvän varautumisen salaisuus?

Aiheeseen johdattelevat johtava varautumisasiantuntija Juha Ilkka Huoltovarmuuskeskuksesta, johtaja Tero Kokkonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja ICT-johtaja Kari Suominen Fingridiltä.

Keskustelun moderoi erityisasiantuntija Hanna Heikkinen Digi- ja väestötietovirastosta.

10.10–11.10 Keskeisten kotimaisten kyber- ja digiturvaan liittyvien harjoitusten esittely 

Taisto-harjoitus, erityisasiantuntija Hanna Heikkinen, Digi- ja väestötietovirastosta
TIETO-harjoitus, erikoissuunnittelija Tero Oittinen HVO Digipoolista
KYHA-harjoitus, valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen liikenne- ja viestintäministeriöstä ja liiketoimintavastaava Jarno Lötjönen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Keskustelun moderoivat erityisasiantuntija Hanna Heikkinen Digi- ja väestötietovirastosta sekä projektipäällikkö Antti Teppo Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

11.10-11.15 Digiturvafiilismittari

– –

Iltapäivä 14-16.15

Paikka: Jyväskylän yliopisto, Auditorio 3 (Agora), Mattilanniemi 2, 40100 Jyväskylä

Seuraa verkkolähetystä täällä

14.00-14.05 Tervetuloa digiturvaviikon tiistain iltapäivään!
Iltapäivän avaa erityisasiantuntija Juha Kirves Digi- ja väestötietovirastosta.
14.05–15.10 Informaatioturvallisuus - mitä se tarkoittaa?
Aiheeseen johdattaa lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta.

Jyväskylän yliopiston projektitutkija Samu Paajanen ja yliopistonopettaja Dominic Saari ovat puhumassa kansalaisen informaatioturvallisuus -verkkokurssista.

Heidän lisäksi puhumassa on Jyväskylän yliopistosta koordinaattori Antti Kariluoto kansalaisen kyberturvallisuus verkkokurssista. 

15.10-16.10 Digi- ja kyberturvallisuuden liikennesäännöt

Aiheeseen johdattaa projektipäällikkö Piia Perälä Jyväskylän yliopistosta.

Hänen kanssaan aiheesta ovat mukana keskustelemassa tutkimusjohtaja Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta, lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta sekä koulutusjohtaja Tero Oittinen Maanpuolustuskoulutuksesta (MPK).

16.10–16.15 Yhteenveto päivästä

Keskiviikko 2.10. Turvallinen digimaailma on meidän kaikkien yhteinen asia!

Keskiviikkona tarjoamme käytännön vinkkejä ja neuvoja turvalliseen toimintaan verkossa ihan kaikille. Käymme läpi muun muassa seuraavia teemoja: Mitkä ovat tämän päivän keskeiset kansalaisia uhkaavat digiuhat? Miten romanssihuijari toimii? Mitä keinoja on lasten digiturvallisuuden parantamiseen? Entä mitä mahdollisuuksia virtuaalinen maailma ja todellisuus tarjoaa jatkossa?

Päivä toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

Ilmoittaudu Tampereelle paikan päälle 2.10. klo 9.00-11.15:

https://tapahtumat.tampere.fi/fi-FI/page/66eab9f2bade064323bb08ba/digiturvap-iv-turvallinen-digimaailma-on-meid-n-kaikkien-yhteinen-asia

Päivän moderaattoreina toimivat johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku ja erityisasiantuntija Juha Kirves Digi- ja väestötietovirastosta.

9.00–9.10 Tilaisuuden avaus ja päivän esittely
Tilaisuuden avaa johtaja Maria Nikkilä Tampereen kaupungilta.
9.10–10.00 Mitkä ovat tämän päivän keskeisimmät meitä kansalaisia uhkaavat digiuhat? Entä miten toimit turvallisemmin?
Aiheeseen johdattavat johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta, tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta sekä rikosylikomisario Sakari Tuominen Sisä-Suomen Poliisilaitokselta.
10.00-10.50 Romanssihuijaukset – miten romanssihuijari toimii?
Kuinka toimit, jos joudut tai sukulaisesi joutuu sellaisen uhriksi? Mistä saat apua?
Aiheeseen johdattaa pääsuunnittelija Helmi Korhonen, Nettideittiturvalta ja Sosped-säätiöltä.
 
Mahdollisuus esittää asiantuntijoillemme kysymyksiä!
10.50–11.10 Tampereen kaupungin metaverse-hankkeen esitys ja demo
Mitä mahdollisuuksia virtuaalinen maailma ja todellisuus tarjoaa jatkossa? Aiheeseen johdattelevat kehityspäällikkö Tiia Joki ja ohjelmapäällikkö Outi Valkama Tampereen kaupungilta.
11.10-11.15 Digiturvafiilismittari
– –
13.00–14.00 Ajankohtaiset digiturvallisuuden ilmiöt ja Pelastakaa Lasten Huippula-palvelu lasten digiturvataitojen vahvistajana
Pelastakaa Lasten Huippula-palvelu tarjoaa varhaiskasvatuksen ja alakoulujen opettajille helppokäyttöisiä ja laadukkaita materiaaleja mediakasvatuksen tueksi. Huippula innostaa oppilaita oppimaan digiturvallisuuden tärkeitä taitoja helposti ja hauskasti. Esityksessä käsitellään ajankohtaisia digiturvallisuuden ilmiöitä sekä lasten digiturvallisuuden vahvistamisen keinoja.

Aiheeseen johdattavat asiantuntijat Marjaana Hulkko ja Inka Kiuru Pelastakaa Lapset ry:ltä.
Katsaus lasten digiturvallisuuteen – UKK
Lasten digiturvataitojen vahvistaminen
14.15–14.50 Nuoret ja digiturvallisuus -paneelikeskustelu
Nyt on aika kuulla lapsia! Paneelissa lapset keskustelevat mm. siitä, minkälainen paikka netti on heille, mitkä ilmiöt ovat heidän mielestään suurin uhka lasten nettiturvallisuudelle sekä mitä lapset muuttaisivat netissä. Mukana lasten kanssa keskustelemassa ja omaa näkökulmaansa keskusteluun antamassa somevaikuttaja Ella Kangasalusta sekä rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisilaitokselta. Paneelin fasilitoi asiantuntija Inka Kiuru Pelastakaa Lapset ry:ltä.
14.50 Tampereen kaupungin metaverse-hankkeen esitys ja demo
Mitä mahdollisuuksia virtuaalinen maailma ja todellisuus tarjoaa nuorille? Aiheeseen johdattavat kehityspäällikkö Tiia Joki ja ohjelmapäällikö Outi Valkama Tampereen kaupungilta.
15.10-15.15 Yhteenveto päivästä

Torstai 3.10. Demokratia ja turvallisuus tekoälyistyvässä yhteiskunnassa

Torstaina käsitellään nykyiseen ja tulevaisuuden digitaaliseen arkeemme vaikuttavia aiheita. Sukellamme seuraaviin teemoihin: Voiko digiturvallisuuden tulevaisuutta ennakoida? Mitkä ovat EU:n digisääntelyn vaikutukset? Mitä verkkovihan torjuntakeinoja on? Miten paljon kansalaiset luottavat tekoälyyn? 

Päivä toteutetaan yhteistyössä Sitran kanssa.

Päivän moderaattoreina toimivat johtava asiantuntija Tuomas Pelttari Digi- ja väestötietovirastosta sekä projektijohtaja Jukka Vahti Sitralta. 

9.00-9.10 Tilaisuuden avaus ja päivän esittely
Päivän avaavat johtava asiantuntija Tuomas Pelttari Digi- ja väestötietovirastosta sekä projektijohtaja Jukka Vahti Sitralta
9.10-10.10 Voiko digiturvallisuuden tulevaisuuksia ennakoida?

Miten globaalit megatrendit ohjaavat digitaalisen turvallisuuden kehittymistä? Geopoliittiset jännitteet kiristävät kamppailua digivallasta ja lisäävät tarvetta vahvistaa tiedon huoltovarmuutta. Keiden ääni kuuluu, kun digitaalisia tulevaisuuksia hahmotellaan?

Aiheeseen johdattavat Sitran asiantuntija Otto Tähkäpää sekä johtava asiantuntija Tiina Härkönen.

10.15-11.10 EU:n digisääntely turvallisuutta lisäämässä
EU:n säännöt takaavat turvallisuuttamme ja oikeuksiamme digimaailmassa. Voimme esimerkiksi ottaa somealgoritmit arjessamme haltuun entistä helpommin. Digialustojen riskejä valvotaan ja niiden toimintaa rajoitetaan, jopa kielletään. Verkkokauppa muuttuu luotettavammaksi. Mitä yksityishenkilön tulisi tästä kaikesta ymmärtää ja miten hän voi hyödyntää uusia oikeuksiaan? Käsittelyssä etenkin digimarkkinasäädös (DMA), digipalvelusäädös (DSA) sekä tekoälyasetus (AI act).
 
Aiheeseen johdattaa johtava asiantuntija Tarmo Toikkanen sekä asiantuntija Meeri Toivanen Sitralta. Kommenttipuheenvuoroja pitävät Sitran asiantuntijat Kristo Lehtonen, Kristine Alanko & Rosa-Maria Mäkelä.
11.10-11.15 Digiturvafiilismittari

– –

14.00–14.05 Ohjelma ja tervetuloa!
Iltapäivän avaa johtava asiantuntija Jari Isokallio sekä johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.
14.05–15.10 Verkkoviha yhteiskunnallisena muutosvoimana — mikä avuksi?
Verkkoviha haastaa turvallisuuden tunnettamme - siitä on tullut kiinteä osa verkkoympäristön toimintakulttuuria. Erityisen haasteellinen tilanne on heille, jotka kohtaavat verkkovihaa usein. Tänä vuonna on kehitetty prototyyppi tekoälypohjaisesta sovelluksesta nimeltä EDDA, joka mahdollistaa verkkovihaa sisältävien kommenttien moderoinnin niin, ettei esimerkiksi somealustan käyttäjä tai someyhteisön moderoija näe niitä muutoin kuin tahtoessaan.
 
Aiheeseen johdattaa partner Tobias Bornakke, Analyse & Tal (Tanska), sekä asiantuntija Rosa-Maria Mäkelä Sitralta.
15.10-16.10 Alustus ja paneelikeskustelu: Missä tekoäly, siellä kansalainen?
Suomalaisten luottamus tekoälyyn on hyvin alhainen (Digiturvabarometri). Samaan aikaan tekoäly lomittuu nopeasti osaksi monenlaisia suomalaisenkin yhteiskunnan palveluja. Jotta epäluottamus tekoälyyn ei rapauttaisi luottamusta näihin palveluihin, kansalaisten tekoälyluottamusta tulee vahvistaa kehittämällä ymmärrystä tekoälystä sekä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa julkiseen tekoälykeskusteluun ja tekoälyä koskevaan päätöksentekoon.
 
Aiheeseen johdattaa johtava asiantuntija Kirsi Hantula sekä projektijohtaja Jukka Vahti Sitralta. Mukana keskustelemassa myös vastuullisen tekoälyn päällikkö Minna Mustakallio YLE:ltä sekä opetusneuvos Tomi Halonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
16.10-16.15 Yhteenveto päivästä
Päivän päättää johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta sekä projektijohtaja Jukka Vahti Sitralta.

Perjantai 4.10. Ihminen on digimaailman keskiössä

Perjantaina syvennymme digihyvinvoinnin näkökulmasta seuraaviin teemoihin: Miten voimme huoltaa ja ylläpitää aivojemme toimintakykyä? Miten digitaalinen maailma vaikuttaa toimintaamme? Miten hyödynnät uusimpia tekoälypalveluita tehokkaasti?
 
Aamupäivän moderaattoreina toimivat erityisasiantuntija Hanna Heikkinen ja erityisasiantuntija Laura Penttilä Digi- ja väestötietovirastosta.
9.00-9.10 Tilaisuuden avaus ja päivän esittely
9.10-11.10 Digihyvinvointi – mitkä ovat asiantuntijan parhaat vinkit selviytyä digimaailman syövereissä

Aiheesta kertomassa professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Tasapainoa teknologian kanssa: Digihyvinvointi työelämässä

Aiheesta kertomassa johtaja Satu Raappana Mieli ry:stä.

Keskustelu aiheesta.

11.10-11.15 Digiturvafiilismittari

– –

13.00 Digiturvatunti 

IT-KImmo kertoo tuoreen case-esimerkin: Miten tuli digihuijatuksi ja ryöstetyksi fyysisessä maailmassa?

Ajankohtaiset huijauksista tulee puhumaan tietoturva-asiantuntija Samuli Könönen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Edellisten lisäksi keskusteluun liittyy teknologianörtti Christina Forsgård Netprofilelta ja hakkeri Benjamin Särkkä.

14.00 Tervetuloa digiturvaviikon perjantain iltapäivään!
14.05-15.10 Parhaat käyttövinkit digipalveluiden ja laitteiden hyödyntämiseen

AI-Kimmo ja webopettaja Esa Riutta Eduhouse Oy:ltä alustavat aiheeseen: Miten hyödynnät uusimpia tekoälypalveluita tehokkaasti?

Lisäksi IT-Kimmo kertoo 10 hyödyllisintä pikanäppäintä Windows-käyttöjärjestelmään ja webopettaja Esa Riutta esittelee Microsoft Officen parhaat käyttövinkit.

15.15-16.10 Digiturvaviikko vastaa teidän kysymyksiin

Alan asiantuntijat ja viranomaiset vastaavat viikon aikana esille nousseisiin kysymyksiin.

Keskustelussa mukana ovat teknologianörtti Christina Forsgård Netprofilelta, risk advisory manager Anu Laitila Deloitte Oy:ltä, tietoturva-asiantuntija Samuli Könönen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselta ja hakkeri Benjamin Särkkä.

16.10-16.15 Digiturvaviikon yhteenveto ja päätös