Hoppa till innehåll
Program

Programmet uppdateras löpande! 

Program 

Skolinspektionens dag kommer att bjuda på ett smörgåsbord av aktuella iakttagelser från vår inspektion. Du kommer att få lyssna till fördjupande samtal med Skolinspektionens utredare och andra experter. Samtidigt blir det ett utmärkt tillfälle att träffas och utbyta kunskap med andra som står inför liknande möjligheter och utmaningar.

Förutom ett späckat program bjuder vi också på interaktiva inslag, dialog och nätverkande och en utblick kring aktuella frågor och utmaningar inom skolan. Vi hoppas kunna bidra till ökad kunskap och inspiration!

Från kl. 09.00: Ankomst, registrering och mingel. Servering av kaffe och smörgås. 
Dagen och sändningen börjar kl. 10.00.
 

Välkommen! 
Moderator Kattis Ahlström och Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo introducerar dagen.

 
Inledning 
Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen.
 
Så vaccinerar vi oss ur en infodemi
Emma Frans, författare, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi, delar med sig och inspirerar kring verktyg för kritiskt tänkande i informationshantering i en allt mer digitaliserad värld.
 
PAUS 
 
Undervisning i källkritik – utmaningar och goda exempel
Medverkande: Arne Hellmark, utredare Skolinspektionen.
 
I en värld där desinformation, falska nyheter och ett stort informationsflöde hör till vardagen behöver man veta hur man navigerar och hittar det som är relevant och pålitligt. Skolan har en viktig roll i att stärka elevernas källkritiska förmåga. Här berättar Skolinspektionen vad vi sett när det gäller hur undervisningen främjar elevernas förmåga att söka och värdera information samt använda digitala och andra källor. 
 
Jämställdhet i skolan  
Medverkande: Ewa Mölleryd, utredare Skolinspektionen, Kristine Wiklund, expert arbetsmarknad och kompetensförsörjning Gröna arbetsgivare, Jakob Lindahl, senior utredare Jämställdhetsmyndigheten.
 
Genom att integrera ett jämställdhetsperspektiv i undervisningen kan skolan bidra till att motverka könsbundna val och ge elever, oberoende av könstillhörighet, goda förutsättningar för att lyckas i skolan och i arbetslivet. Skolinspektionens erfarenheter visar samtidigt att frågor som rör jämställdhet i större utsträckning kan lyftas i undervisningen, och att skolans arbete för att motverka begränsande könsmönster i flera fall kan intensifieras. Vad mer har Skolinspektionens sett i sina granskningar, vad har skolan för ansvar när det gäller inkludering av jämställdhetsperspektiv och inte minst hur påverkas den framtida kompetensförsörjningen inom olika branscher? Här får du lyssna till ett samtal mellan Jämställdhetsmyndigheten, Gröna arbetsgivare och Skolinspektionen.
 
LUNCH
 
Välkommen tillbaka!
Moderator Kattis Ahlström inleder eftermiddagen.

Likvärdiga betyg – ett ansvar för dig som rektor och skolchef
Medverkande: Ulrika Rosengren och Ulf Pantzare, utredare Skolinspektionen.

Elevers betyg ska inte vara beroende av vilken skola eller vilken lärare eleverna har. Betygssättningen ska med andra ord vara rättvisande och likvärdig. Betygen används för urval till högre studier och påverkar elevernas chanser i framtiden på ett avgörande sätt. Här får du veta vad Skolinspektionen sett i sina granskningar och hur rektorer och skolchefer kan ta sitt ansvar. 

Skolinspektionens fokus på vuxenutbildningen
Medverkande: Ingrid Jerkeman, utredare och Torun Rudin, stabschef Skolinspektionen.
 
De senaste åren har Skolinspektionen genomfört ett flertal granskningar inom vuxenbildning. Vi ser att det finns utmaningar som också kan ge konsekvenser. Bland annat behöver utbildningen inom komvux vara flexibel och anpassad efter individens behov och förutsättningar – men en öppen reglering kan också medföra risker när det gäller kvaliteten och likvärdigheten inom skolformen. Vidare kommer vuxenutbildningen ofta i skymundan när det gäller huvudmännens utvecklingsarbete. Ta chansen att få en samlad bild av våra iakttagelser att ta hem till den egna verksamheten. 

PAUS

Förskolan under lupp
Medverkande: Emma Frankl, Maria Klasson och Anna Sundman Marknäs, utredare Skolinspektionen.
 
En förskola av hög kvalitet lägger grunden för framtida lärande och goda resultat i skolan och är en viktig skyddsfaktor för barn. Här berättar och samtalar Skolinspektionen kring en tematisk tillsyn där myndigheten har tittat på 30 kommuners tillsynsansvar över fristående förskolor. Du får också höra om en kvalitetsgranskning om förskolor i socioekonomiskt svagare områden och förutsättningar som förskollärare har att bedriva undervisning av god kvalitet samt intressanta iakttagelser kopplat till barnens närvaro.

Reflektioner och framåtblick  
– Samtal mellan Skolinspektionens generaldirektör och företrädare för kommunal respektive fristående skola
 
Medverkande: Helen Ängmo generaldirektör Skolinspektionen, Monica Sonde, direktör socialtjänst, utbildning och arbetsmarknad, SKR och Andreas Mörck, förbundsdirektör, Almega Utbildning.
 
Här samtalar Helén Ängmo med Monica Sonde och Andreas Mörck om vad vi hört under dagen. Hur ser det ut i den svenska skolan när det gäller jämställdhet, vuxenutbildning och kompetensförsörjning, vetenskaplig grund i undervisningen och den källkritiska förmågan som får allt större betydelse i vårt AI-samhälle? Med grund i granskningar och iakttagelser – vilka möjliga förbättringar och utmaningar ser samtalspanelen framför sig?
 
Tack för idag!
Moderator Kattis Ahlström avrundar dagen tillsammans med generaldirektör Helén Ängmo.
 
Anmälan till Skolinspektionens arrangemang Skolinspektionens dag sker via eventverktyget Lyyti och administreras (även betalning/faktura) av eventbyrån Herr Omar.