NUORI2025 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestetään Tampere-talolla 1.-2.4.2025. Tapahtuman järjestää Nuorisoala ry. Tapahtuma on suunnattu koko nuorisoalalle: työssään nuoria kohtaaville, johtajille ja päättäjille, opiskelijoille sekä vapaaehtoisille. Tapahtumaan yhteisten aiheiden äärelle odotetaan kokoontuvan liki 3 000 alan toimijaa niin kunnista, järjestöistä, oppilaitoksista kuin seurakunnistakin.
Saako Siitä puhua? Hengellisyys voimavarana nuorten elämässä
Aika: Ti 1.4. klo 15.00–16.00
Tila: Aaria
Järjestäjä: Kirkkohallitus
Epävarmuudet leimaavat aikaamme: perinteisiä instituutioita haastetaan, nuorten luottamus tulevaisuuteen horjuu ja mielenterveyden ongelmat ovat kasvussa. Yksi hyvinvointia vahvistava tekijä tutkimuksen mukaan on hengellisyys. Nuoret kaipaavat tiloja keskustella eksistentiaalista, henkisistä ja hengellisistä kysymyksistä avoimesti ja rohkeasti. Tämä kutsuu nuorten kanssa työskentelevät dialogiin sekä tutkimaan omaa suhdettaan katsomuksellisiin kysymyksiin. Kanavassa pääset peilaamaan tutkittua tietoa omiin havaintoihisi työn arjessa.
Aiheeseen johdattavat Tomi Kiilakoski (Nuorisotutkimusseura), Jari Pulkkinen (Lasten ja nuorten keskus), Kirsi Erkama ja Henna Ahlfors (Millenniaalien polut -projektiryhmä, Kirkkohallitus) sekä Selja Koponen (Step-koulutus).
Katomukset ja hengellisyys oli viime keväänä ilmestyneen barometrin Katsomusaiheita. Nuorisobarometri 2023 (toim. Tomi Kiilakoski) teema.
Miten ehkäistä nuorten keskinäistä väkivaltaa nuorisotyössä?
Aika: Ti 1.4. klo 16.30–17.30
Tila: Sonaatti 1
Järjestäjä: Nuorisotutkimusseura
Nuoret elävät ryhmissä ja ryhmistä. Nuorten keskinäinen väkivalta tapahtuu usein osana jotakin ryhmää. Nuorisotyötä tehdään pääosin ryhmien kanssa. Niinpä on ilmeistä, että nuorten väkivallan ehkäisyssä tarvitaan nuorisotyötä. Tässä ohjelmaosiossa nuorten tekemän ja kokeman väkivallan ryhmäperustaisuutta tarkastellaan sekä tutkimustiedon että nuorisotyön näkökulmista.
Tule mukaan kuulemaan tuoreimmasta aihepiirin tutkimuksesta ja ideoimaan väkivaltaa ehkäisevää nuorisotyötä. Tutkimustietoa tarjoavat Nuorisotutkimusseuran tutkijat Malin Fransberg ja Antti Kivijärvi. Väkivaltaa ehkäisevän nuorisotyön äärelle johdattelevat Oulun, Tampereen ja Vantaan nuorisopalvelujen ammattilaiset.
Ohjelmaosio perustuu kolmivuotiseen Nuorten väkivallan yhteisöulottuvuudet -tutkimushankkeeseen (2023–2026).
Nuoruuden kolme vuosikymmentä: Nuorisobarometrin tuloksia 1994–2024
Aika: Ke 2.4. klo 9.00–10.00
Tila: Pieni sali
Järjestäjät: Valtion nuorisoneuvosto ja Nuorisotutkimusseura
Millainen maa Suomi on ollut 90-luvulta lähtien? Esityksessä annetaan tähän kysymykseen täsmällinen vastaus. Nuorisobarometri täytti 30 vuotta toukokuussa 2024. Tämän kunniaksi barometrin teemana on iso kysymys siitä, miten suomalaisten nuorten asenteet ja arvot ovat eläneet 30 vuoden aikana. Esityksessä kerrotaan, miten näkemykset työllisyydestä, koulutuksesta, kansalaisuudesta, tulevaisuudesta, kiinnittymisestä yhteiskuntaan ja myös nuorisotyöstä ovat muuttuneet. Lisäksi kuvataan, millä tavalla vähemmistökokemukset ovat muuttuneet. Lisäksi esityksessä pohditaan, mikä merkitys näillä havainnoilla on nuorisoalalle.
Historiaan katsomisen ohella vastataan kysymykseen, mitä tänä päivänä kuuluu nuorille, kuinka tyytyväisiä he ovat elämäänsä ja miten rahanpuute vaikuttaa heidän arkeensa.
Esitys perustuu 19.3.2025 ilmestyvän 30-vuotisjuhlabarometrin tuloksiin.