20:00 jäljellä vahvistaa ilmoittautuminen
Paikkojesi varaus on ehtinyt vanhentua. Paikkoja saattaa kuitenkin olla vielä vapaana
Ruoka-avun ajankohtaisseminaari: Mistä puhumme, kun puhumme ruoka-avusta?
Aika: 20.11.2024 klo 9.00-13.00
Paikka: Lapinlahden Lähde, auditorio, Lapinlahdenpolku 8, Helsinki.
Tilaisuudessa tarjotaan aamukahvit ja kasviskeittolounas.
Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etänä. Etäosallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse seminaaria edeltävänä päivänä 19.11.2024.
Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etänä. Etäosallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse seminaaria edeltävänä päivänä 19.11.2024.
Tavoite: Seminaarissa tarkastellaan ruoka-apua yhteiskunnallisena ongelmana ja pohditaan, voidaanko väliaikaisena pidetty ruoka-avun tarve ratkaista. Puheenvuoroissa pidetään yllä avunsaajan näkökulmaa. Seminaari jakautuu kolmeen osioon:
- Ruoka-avun asetus tuo vahvemman oikeudellisen perustan ruoka-avun rahoitukseen. Mikä vaikutus asetuksella on julkisen sektorin ja ruoka-apua järjestävien järjestöjen ja seurakuntien rooliin jatkossa? Parantuuko avuntarvitsijan tilanne?
- Kaikkien saatavilla olevien arvioiden mukaan ruoka-avun tarve on kasvussa. Mutta riittääkö pelkkä arvio? Mitä ja miksi meidän tulisi tietää ruoka-avun tarpeessa olevien ihmisten tilanteesta?
- Ruoka-aputoimijoilla on osaamista ja kokemusta avun järjestämisestä. Millainen voimavara ruoka-aputoiminta on osana varautumisen ja valmiuden rakenteita sekä avun tarpeessa oleville?
Kohderyhmä: Ruoka-apua tekevät järjestöt ja seurakunnat, kuntien ruoka-avun valtionavustushankkeen hallinto, yhteisötyö ja ruokapalvelut; hyvinvointialueiden ruoka-avun valtionavustushankkeen hallinto, yhdysspintakoordinaattorit ja aikuissosiaalityö; muut ruoka-aputoiminnasta kiinnostuneet.
Tilaisuuden järjestäjä: Suomen Punainen Risti/ruoka-avun koordinaation kehittämishanke (STEA)
Juontaja, pj: Maria Pettersson
Ohjelma (muutokset mahdollisia)
9.00 Kahvi- ja teetarjoilu, pientä makeaa
9.30 Alkusanat, Susanna Saarimaa, Suomen Punaisen Ristin valmiusyksikön päällikkö
9.35 Valtio avustaa ruoka-apua kolmella miljoonalla eurolla vuosittain. Mihin se riittää?
- ruoka-avun asetus ja sen keskeinen sisältö
- kunnat tärkeä saada mukaan: miksi ja miten?
- yhteisösosiaalityö ja etsivä työ ruoka-avussa
- osatoteuttajat ovat ruohonjuuritason toimijoita: valtionavustuksen vaikutus järjestöjen ja seurakuntien rooliin ruoka-avussa
10.30 Arvio on, että ruoka-avun tarve kasvaa. Riittääkö pelkkä arvio?
- miksi tietoa tarvitaan?
- mitä ruoka-apu kertoo kunnasta ja kuntalaisista? mitä tiedolla voi tehdä?
- valtionavustus ja ruoka-avun tarpeen seuranta: mitä työkaluja kunnalle ruoka-avun tarpeen kehittymisen seurantaan?
11.10 Tauko
11.20 Ruoka-avun varautuminen ja valmius pääomana
- mitä laki sanoo järjestöjen roolista valmiudessa ja varautumisessa? mikä rooli Suomen Punaiselle Ristille on laissa annettu? mitä tarkoittaa valmius ja varautuminen ruoka-avussa?
- muonitusryhmätoiminta osana alueellista ja valtakunnallista valmiutta
- ruoka-avun valmius vaatii toimijoiden, kunnan ja hyvinvointialueen verkostoitumista
12.20 Yhteenveto ja tilaisuuden päätös
12.30 Lounastarjoilu auditoriossa alkaa
Lisätiedot:
Tuula Sundman, asiantuntija, Suomen Punainen Risti, ruoka-avun koordinaation kehittämishanke
040 847 4007, tuula.sundman@redcross.fi
Minea Simi, korkeakouluharjoittelija, Suomen Punainen Risti, ruoka-avun koordinaation kehittämishanke
040 563 1646, minea.simi@redcross.fi