Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakin käyttöönotto esihenkilöille ja johdolle
Sosiaalisesti vahvistava työympäristö auttaa nuoria työntekijöitä kiinnittymään työelämään sekä jaksamaan paremmin. Hyvinvoiva ja sosiaalisesti vahvistava työyhteisö auttaa myös vähentämään sairaspoissaoloja. Lähde mukaan kehittämään johtamistaitoa, jonka lähtökohtina ovat mielenterveyden kannalta tärkeät elementit eli inhimillinen kohtaaminen ja tukeminen sekä yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja kannustaminen.
Mikä on Sosiaalisen vahvistamisen työkalupakki? Se on sähköinen alusta, joka tarjoaa materiaaleja nuorten, työuran alkuvaiheessa olevien työntekijöiden tukemiseen. Työkalupakki sisältää kuusi koulutusvideoita sosiaalisesta vahvistamisesta sekä tukimateriaaleja kohtaamistilanteisiin ja yhteisölliseen toimintaan. Materiaalia voidaan hyödyntää työyhteisön toiminnan kehittämisessä sekä esihenkilön ja työntekijöiden kohtaamisessa. Materiaaleja on mahdollisuus saada myös fyysisinä kappaleina työpaikalle.
Kenelle se on tarkoitettu? Työkalupakki on tarkoitettu esihenkilön, tiiminvetäjän ja johdon käyttöön, arjen johtamistyön tueksi.
Mitä osallistuminen vaatii?
- Ilmoittautumisen jälkeen vastaat sähköiseen kyselyyn ja pyydä myös henkilöstöäsi vastaamaan siihen (ohjeet ja linkki ilmoittautumisen yhteydessä). Kyselytulosten perusteella pääset kehittämään esihenkilötyötä täsmällisesti.
- Osallistut aloitustapaamiseen ke 21.5.2025 klo 13 (Teams) ja saat sähköisen työkalupakin käyttöösi. Tapaamisen jälkeen saat kyselytuloksten perusteella personoidut vinkit työkalupakin käyttöön. Työkalupakin sisällön hyödyntäminen on omaehtoista.
- Halutessasi osallistut keskustelutilaisuuteen ti 19.8.2025 klo 14-15 (Teams), jossa voit jakaa kokemuksia ja keskustella muiden esihenkilöiden kanssa.
- Loppu- ja palautekysely toteutetaan työkalupakin omaehtoisen käytön jälkeen lokakuussa 2025.
- Organisaation logo julkaistaan Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n sivuilla osana nuorimyönteiset työpaikat -listausta.
Mitä hyötyä työkalupakista on? Työkalupakin avulla kehität sosiaalisesti vahvistavaa työotettasi, joka edistää työntekijöiden hyvinvointia, osallisuutta sekä työelämätaitoja. Lisäksi sen avulla vahvistetaan työyhteisön yhteisöllisyyttä. Tavoitteena on vahvistaa nuorten työssäjaksamista ja työelämään kiinnittymistä sekä työpaikan nuorimyönteisyyttä ja mielenterveyden suojatekijöitä. Nuorista työntekijöistä huolehtiminen lisää työnantajan houkuttelevuutta ja yhteiskuntavastuullisuutta sekä toimii pitovoimatekijänä.
Näkyvyys: Organisaatio saa näkyvyyttä nuorimyönteisenä työpaikkana Inton verkkosivujen kautta, mikä lisää tunnettuutta nuorten parissa toimivien keskuudessa. Työkalupakin käyttöönottaneet organisaatiot saavat logonsa julkaistavaksi Inton sivuilla.
Ilmoittautuminen päättyy 13.5.2025. Ilmoittautumislomakkeella annetaan osallistujan perustiedot sekä tunnistetietoja organisaatiosta.
Sosiaalisen vahvistmaisen työkalupakista ja käyttöönotosta vastaa Emmi Paananen, NUOLI nuori mieli työyhteisössä -hankkeen asiantuntija. Lisätietoja NUOLI-hankkeesta ja toimenpiteistä emmi.paananen@intory.fi tai NUOLI nuori mieli työyhteisössä -hankesivuilta.
Lue lisää Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:sta.
Nuoli – nuori mieli työyhteisössä -hanke liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU) ja rahoituksen on myöntänyt sosiaali- ja terveysministeriö osana RRP5-pakettia.