Sosiaali- ja terveydenhuollon taloudelliset kysymykset muodostavat yhteiskunnan kokonaistoimivuuden näkökulmasta keskeisen kokonaisuuden. Alan vaikuttavuusperusteisesta toiminnasta keskusteltaessa merkityksellisiä osatekijöitä ovat kustannusvaikutukset yleensä sekä se, mihin voimavaroja tulisi keskittää. Mitä tulisi tehdä ensin ja mihin kaikkeen meillä on varaa? Potilaan näkökulmasta relevantit kysymykset liittyvät omaan terveyteen ja toimintakykyyn sekä siihen, mistä tutkitusti tehokkaita ja toimivia palveluja voidaan jatkossa saada.
Kansakunnan toimintakyvyn säilyttämiseksi on tehtävä yhteisvoimin töitä ja huomioitava yhteiskunnalliset rakennemuutokset sekä koulutuspoluissa, koulutussisällöissä että tutkimuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Meilahden kampus yliopistosairaalakampuksena on paitsi merkittävä työllistäjä, myös kansainvälinen osaamiskeskittymä sekä alueellisen ja kansallisen tason elinvoimaisuuden kasvattaja. Meilahden kampus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tiiviille yhteistyölle yliopiston ja yliopistosairaalan sekä muiden alueella toimien sektoritutkimuslaitosten kanssa. Tätä kautta voidaan edistää tutkimustulosten nopeaa hyödyntämistä potilashoidossa ja ongelmalähtöisessä opetuksessa.
Kehitystyötä ei Meilahden kampuksellakaan voida tehdä erillään muista yhteiskunnallisista toimijoista. Tärkeän pohjan muodostaa aktiivinen vuoropuhelu laajemmin sosiaali- ja terveydenhuollon sektorin sekä sektorin toimintaan vaikuttavien tahojen ja kampustoimijoiden kesken.
Kanssamme aiheesta keskustelemassa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Remes. Tilaisuudessa mukana myös HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl.
Keskustelutilaisuus pidetään klo 14.00-15.30, jonka jälkeen siirrymme kahvitarjoilujen pariin aulatilaan.
Mihin Suomi tarvitsee monialaista terveystalouden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimusta ja osaamista?
Miten voidaan yhteistyöllä varmistaa, että sosiaali- ja terveysalan sekä terveystalouden koulutuksen kehittäminen tukee tarpeita?
Millaisia osaamistarpeita esimerkiksi terveysalan yritysten, lääketeollisuuden sekä vakuutus- ja työeläketoimijoiden näkökulmasta terveystaloustieteen suhteen on?
Millaisen roolin Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta ja laajemmin Meilahden kampus pystyvät ottamaan monialaisen terveystaloustieteellisen osaamisen vahvistamisessa?